Jump to content
Vesperala Forum

Mâncăruri uşoare


vesperala

Recommended Posts

Urzici bătute

Ingrediente: un kg de urzici, 3 linguri de ulei, două linguriţe de făină, mujdei de usturoi, sare.

Preparare: Se aleg urzicile, se spală în multe ape şi se opăresc în apă clocotită cu sare. Se lasă să fiarbă până se înmoaie, se scurg de apă şi se dau prin sită, adăugând câte o linguriţă din zeama în care au fiert. Se pun într-o cratiţă la foc, se adaugă sare, ulei şi făină şi se lasă la marginea aragazului, amestecând mereu cu lingura până încep să se umfle.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Supă de roşii cu tăiţei

 

Ingrediente: 3 morcovi, o ţelină, doi ardei graşi, două cepe uscate, doi cartofi, tăiţei de post, 0,5 l suc de roşii, delicat, ulei, pătrunjel.

 

Preparare: Se curăţă legumele se taie mărunt sau se dau pe răzătoare şi se pun la fiert într-o oală acoperită, circa 45 de minute. Se adaugă sucul de roşii şi delicatul şi se mai clocoteşte încă 15 minute, apoi se adaugă tăieţeii de post. Dacă sunt fierte şi legumele, şi tăiţeii se opreşte focul şi se adaugă câteva linguri de ulei şi pătrunjelul tocat fin. Se poate consuma atât fierbinte, cât şi rece.

 

3932-129577-suparosiitaitei.jpg

 

Supă-cremă de mazăre

 

Ingrediente: 600 g mazăre, 600 g cartofi, 250 g morcovi, 100 g păstârnac, două cepe, 30 g margarină vegetală, mărar, delicat, mărar.

 

Preparare: Legumele se curăţă, se taie în bucăţi mari şi se fierb bine, într-o oală de circa trei litri, împreună cu mazărea, aproximativ o oră. Când sunt fierte, se scot, se pasează cu mixerul sau cu o furculiţă, şi se trec prin sită. Piureul obţinut se pune în supa în care au fiert legumele, cu delicat, şi se clocoteşte circa 10 minute. După aceea se ia supa de pe foc şi se adaugă mărarul şi margarina. Se poate servi cu crutoane.

Link to comment
Share on other sites

Cartofi cu branza la cuptor

 

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi fierti, 3 linguri smantana dulce, 30 g unt moale, 3 linguri parmezan (cascaval), sare, piper negru macinat.

Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 190gr. Se curata cartofii reci de coaja, i se taie fiecaruia capacul (o felie) pe latime si se scobeste miezul cu o lingurita, fara a rupe coaja si lasand o margine groasa de 1/2 cm. Se pune miezul scobit inr-un castron. Se incorporeaza smantana, untul si parmezanul in miezul de cartofi, se sareaza, se pipereaza, se amesteca bine si se umplu cartofii cu pasta astfel obtinuta. Se aseaza cartofii umpluti pe o tava, se dau la cuptor si se lasa sa se coaca 25-30 de minute.

 

Link to comment
Share on other sites

Supă cu găluşte

 

Ingrediente: două pulpe de pui, 3-4 morcovi, o ţelină, 4 cepe potrivite, 3-4 bucăţi de albitură, un cartof, griş, 3 ouă, sare, pătrunjel, un cub de delikat.

 

Preparare: Se pun la fiert pulpele într-o oală de cinci sau opt litri, cu puţină sare. După ce a fost îndepărtată toată spuma, se curăţă morcovii, ţelina, albitura, cartoful şi ceapa, se spală şi se pun la fiert peste carne, împreună cu delikatul. Când sunt fierte toate, se scot carnea şi zarzavatul pe un platou, la răcit (acestea vor fi puse ulterior la ciulama şi, respectiv, la salata de legume), se completează cu apă şi sare după gust, iar când supa reîncepe să fiarbă, se pregătesc găluştele. Se bat ouăle cu puţină sare şi se pune grişul treptat. Se amestecă până se obţine o pastă omogenă, dar nu prea moale. Înainte de a fi pusă în oală, compoziţia se încearcă punându-se o lingură din ea în supa care clocoteşte. Dacă găluşca rămâne întreagă şi începe să se umfle, înseamnă că a fost pus suficient griş şi compoziţia e bună. Se pun şi celelalte găluşte şi se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute, la foc domol. Când sunt gata se adaugă pătrunjelul tocat mărunt (tot sau doar o parte) şi se opreşte focul.

 

Poti prepara supă cu găluşte şi dacă nu ai carne. Trebuie doar să măreşti puţin cantitatea de legume puse la fiert şi chiar cea de delikat, pentru ca gustul să fie mai bun. În acest caz, poţi adăuga şi suc de roşii (cel mult un litru).

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ciorbă de salată verde

 

Două sau trei salate (depinde de mărime), 200 g kaiser sau costiţă, 3 cartofi mici, două ouă, două cepe mici, 4 fire de ceapă verde, 4 roşii în bulion, un cub Knorr cu smântână şi pătrunjel, un cub Knorr de legume, vegeta, piper, mărar, sare de lamâie sau borş;

 

Se toacă ceapa mărunt, iar kaiserul se taie fâşii. Se pun la rumenit în puţin ulei. Cartofii se curăţă, se taie în cubuleţe mai mari şi se adaugă peste ceapă şi kaiser. Se acoperă cu apă şi se lasă 7-8 minute la fiert, după care se adaugă ceapa verde tăiată rondele şi roşiile tăiate le fel. Se completeaza cu apă şi se lasă la fiert încă 8-10 minute.

 

Salata tăiată fâşii de un centimetru se adaugă peste compoziţie , împreună cu cubuleţele de Knorr. Lasam pe foc 5 minute, timp în care se amestecă uşor şi se potriveşte de condimente. Ouăle se bat cu furculiţa şi se adaugă în ciorbă amestecând continuu. Se lasă să dea într-un clocot, apoi se acreşte cu sare de lămâie sau borş. La sfârşit punem mărarul tocat mărunt.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Paste gratinate cu spanac si samantana pt 8-10 persoane

 

Se ia 500g de spanac verde( spalat bine...);

Cam 100 de grame foi de busuioc= basilico

50-100 grame de usturoi dupa gust

5-600g de ciuperci

 

Se toaca toate impreuna, eventual cu mixerul doar un 30-40 de secunde( sa nu se faca o pasta totusi...)

Concomitent se fierb pastele. de preferinta fusili. Fierberea pastelor are secretele ei: se pune apa sa fiarba pana da in clocot, apoi se adauga o lingura, doua de sare sa nu se lipeasca pastele, si abia dupa se adauga pastele amestecand din cand in cand la foc moderat. Fierberea nu ar trbui sa depaseasca 10 minute. Nu e bine ca pastele sa fie nici prea moi sa-si piarda forma, dar nici nefierte...

Pastele fierte se pun in 2, 3 tavi si se amesteca cu amestecatura de mai sus: usturoi, spanac, basilico, ciuperci (maruntite).

Intr-un bol mai mare se amesteca 4,5 oua cu jumatate de kg de smantana si cu 1/2 kg de lapte si sare dupa gust, eventula si ulei de mazline. Amestecul format se toarna repartizat uniform peste pastele din tavi. Pe deasupra se razuie cascaval. Pt un gust mai italian se poate razui parmezan, care e mai uscat, dar si cu un gust sarat mai pronuntat.

 

Se pune la cuptor la foc moderat 20-25 de minute pana se gratineaza.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Peste-file : Condimentaţi fileurile de peşte cu sare şi piper. Într-o tigaie topiţi unt sau margarină, având grijă să nu se ardă. Prăjiţi peştele pe fiecare parte, până când carnea îşi schimbă consistenţa şi carnea devină opacă (albă sau roz, în funcţie de peşte). Turnaţi zeamă de lămâie peste fileurile prăjite şi serviţi împreună cu orez şi legume.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Supa de perişoare

 

Pentru supă: 2 morcovi mari, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel, o jumătate rădăcină de ţelină, un ardei roşu, o ceapă, zeamă de lămâie sau borş pentru acrit, frunze de leuştean, pătrunjel.

Pentru perişoare: 2 cepe mari, călite în apă şi puţin ulei, 4 linguri de orez, 3 linguri pesmet, 3 linguri gris, 3 linguri nucă măcinată, 2 ouă, condimente (sare, piper).

Pentru varianta de post: 2 cepe mari, călite, 100 g orez, 100 g granule de soia fierte, 3 linguri de seminţe de in măcinate în râşniţa de cafea, 4 linguri făină din fulgi de ovăz, 2-3 linguri gris sau făină albă de grâu, condimente (sare, piper).

 

 

Morcovii, pătrunjelul, păstârnacul şi ţelina se taie cubuleţe şi se călesc în apă cu două linguri de ulei. Se completează apoi cu 3,5 - 4 l de apă clocotită, se adaugă ceapa întreagă şi ardeiul, sarea, până sunt fierte legumele. Adăugăm frunzele de leuştean şi/sau pătrunjel şi acrim după preferinţă cu zeamă de lămâie sau borş.

Pentru perişoare, călim cepele tocate mărunt, adăugăm orezul spălat şi 1/2 cană apă şi lăsăm pe foc până orezul este aproape fiert. Adăugăm restul ingredientelor (la varianta de post: granulele de soia şi făinurile plus condimentele, la varianta cealaltă: grisul, pesmetul, nuca măcinată şi ouăle bătute ca pentru omletă), formăm perişoarele şi le fierbem în apă cu sare. Apoi le transferăm în oala cu supa de legume.

Dupa preferinte, se poate adăuga şi smântână.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...