vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Procesul verbal de la internarea lui Eminescu în ospiciu

vesperala
post Jun 13 2009, 11:58 AM
Post #1


Miradoniz
Group Icon
**********

Group: *vesperala*
Posts: 37,146
Joined: 30-December 07
From: În castel de treci prin colonade...
Member No.: 1[PROCES-VERBAL)
Douăzeci și opt iunie orele 7 seara Anul 1883.

Noi C. N. Nicolescu comisarul secției 18 din Capitală fiind informat de D. D Ocășeanu și V. Siderescu, că amicul lor Dl. Mihail Eminescu Redactorul Ziarului „Timpul” ar fi fost atins de alienație mintală, că s-au dus la stabilimentul de băi din str. Poliției nr. 4 de acum 8 ore și că încuindu-se în baie, pe dinăuntru refuză să deschidă.
Constatăm că la moment am mers la localitate în str. Poliției nr. 4 la stabilimentul de băi al casei Mitrașevski, unde am fost informat de oamenii de serviciu, că un Domn, se află închis în camera nr. 17 și că le-a cerut 10 ouă crude.
În urmă, ar fi rugat pe amicul său V. Siderescu să-i aducă o pereche de pantaloni negri, negri de tot - ceea ce se realizează acum.
Cu această ocaziune, întorcându-ne cu mai toți amicii mai sus precizați aci, am găsit pe nenorocitul Mihail Eminescu, dezbrăcat, silindu-se să închidă ușa-i (ca) și avea aerul de a fi speriat de vederea noastră în număr de 4-5 persoane, între care și Dl. Constantin Simțion. Am zis numitului Eminescu, că n-are să sufere nici un dezagrament, că trebuie să se calmeze... și drept răspuns, se repede la amicii săi, și la servitoarea băii, îmbrâncindu-i pe ușă, apoi aruncându-se în baia plină cu apă, stropea pe oricine voia să-l scoată afară.
Am fost siliți să-l îmbrăcăm în camisolul de forță și astfel l-am condus institutului „Caritatea” cu concursul D-lor Ocășeanu și Const. Simțion - luănd însă cheia de la ușa băii. La „Caritatea” l-am confiat Dl. Dr. Șuțu, rugându-l a-i da îngrijiri excepționale.
Apoi revenind la stabilimentul de băi, împreună cu amicii săi, am constatat că toate hainele și chiar ciorapii erau aruncați în apa din baie și de tot ce s-a găsit acolo am făcut anexatul inventar, care la semnele acestea, începând de la numărul 9 pânâ la 32, indică obiectele găsite în baie. Acolo găsind o cheie - arătată la nr. 19 - și după opiniunea amicilor săi, putând a fi ușa casei Dl. Eminescu situată în str. Piața Amzei nr. 6. Vom lua cuvenitele, dar cuvenitele dispoziții.
Numitul Eminescu, are familia la Botoșani. Vom dispune să fie încunonștințați.
De cele ce preced, am adresat acest proces-verbal semnat de toți asistenții:
Comisar,
C. N. NICOLESCU
Asistenți:
CONST. SIMȚION
V. SIDERESCU
G. OCĂȘEANU
MARK DAVID
JOHAN PAULINA
ANA MITRAȘEVSKI
P. S Transportându-ne la camera ce ocupă Dl. Mihail Eminescu în str. Piața Amzei nr. 6, am găsit pe subînchirietoarea Dna Ecaterina Slavici și față cu domnia sa și cu Dl. Siderescu, deschizând ușa cu cheia găsită în baie, am aruncat în interior toate obiectele menționate în inventarul anexat, și la moment am închis ușa, încuind-o și sigilând-o, iar cheia s-a luat de noi, spre a se înainta cu acest act.
Comisar C. N. NICOLESCU
ECATERINA SLAVICI
V. SIDERESCU
mă pune pe gânduri ce am subliniat.

1. a confia (a încredința ceva cuiva) era oare așa frecvent folosit ? e drept că limba era mult franțuzită atunci, comisarul pare foarte școlit.

2. un comisar care duce un nebun într-un ospiciu cere "îngrijiri excepționale" pentru el?

3. dacă da, doctorului îi pasă de "această cerință" ? adică se aștepta comisarul să aibă vreun rezultat cererea de îngrijiri speciale??

3. dacă un comisar duce un nebun la ospiciu și cere îngrijiri speciale, se mai apucă să consemneze în procesul verbal acest detaliu? huh.gif


nu am văzut originalul, textul e transcrierea procesului verbal. tare îmi vine a zice că nu a fost scris de niciun Comisar!


User's Signature

O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea Ɵi soarele-i fereasta/La temniƣa vieƣii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pùnă ce pier...

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

KyKy
post Jun 13 2009, 12:03 PM
Post #2


Take your place inside the fire with her!
Group Icon
******

Group: Moderator
Posts: 3,044
Joined: 16-January 09
From: București
Member No.: 813ohmy.gif

incredibil


User's Signature


Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 15th September 2019 - 06:17 PM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum