vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Ziua păcălelilor 1 aprilie

BigDefender
post Apr 1 2009, 02:40 PM
Post #1


de la mine mai mult, de la altii mai putin
Group Icon
******

Group: SuperModerator
Posts: 9,951
Joined: 31-December 07
From: Buzau-Romania
Member No.: 18Originea "Zilei Pacalelilor" (sau Ziua Nebunilor, cum mai este numita) are legatura cu inlocuirea calendarului Iulian cu cel Gregorian in anul 1582. In vechiul calendar, Anul Nou era sarbatorit pe data de 1 aprilie. Inlocuirea calendarului a creeat confuzie si oamenii nu s-au adaptat usor schimbarii. Ei inca mai sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie in loc de 1 ianuarie. Acestia au fost numiti "April Fools".
Un timp, s-a mentinut obiceiul ca la 1 aprilie sa se trimita prietenilor apropiati si rudelor, felicitari de Anul Nou. Treptat, felicitarile au fost inlocuite cu farse, insotite adeseori de cadouri hazlii.
Pe masura trecerii timpului, acest gen de distractie s-a extins, angrenand chiar jurnalisti, oameni politici, artisti, etc.
In Romania, obiceiul pacalitului de 1 Aprilie s-a impamantenit abia prin secolul al XIX-lea, desi se spune ca sasii isi faceau farse in prima zi de aprilie cu mult timp inainte.
Traditia spune ca pacalelile trebuie facute pana la ora pranzului. Pacalelile facute dupa ora pranzului, deci dupa ora 12, se spune ca aduc ghinion celui care pacaleste. De asemenea, casatoria nu este recomandata de 1 aprilie: se spune ca barbatul care se insoara de 1 aprilie va fi sub papuc toata viata.
Se mai spune ca daca nu pacalesti pe nimeni de 1 aprilie, tot anul pana la celalalt 1 aprilie vei fi tu cel pacalit.
Prima mare pacaleala din istorie ii este atribuita Cleopatrei, care a mobilizat o "armata" de sclavi pentru ca
Antoniu sa prinda cel mai mare peste... prajit! De-a lungul timpului, prestigioase institutii media din lume s-au intrecut care mai de care in farse inedite.
In aceasta zi, cele mai ciudate glume nu sunt numai permise, ci si incurajate... asadar, astazi, farsele sunt cuvantul de ordine.
Dupa cum spunea Mark Twain, "ziua de 1 aprilie este ziua in care ne amintim ce suntem in celelalte 364 de zile ale anului".User's Signature

Pace celor ce vin, bucurie celor ce raman, binecuvantare celor ce pleaca!

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 20th September 2019 - 07:24 AM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum