vesperala

Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Diverse detalii științifice despre stele

vesperala
post Feb 2 2009, 05:06 PM
Post #1


Miradoniz
Group Icon
**********

Group: *vesperala*
Posts: 37,139
Joined: 30-December 07
From: În castel de treci prin colonade...
Member No.: 1Un topic pentru cei pasionați de astronomie, cu mici amănunte despre stele și alte corpuri cerești:Steaua este o sferă masivă de gaz fierbinte. Din toate stelele universului, Soarele este cea mai apropiată de pământ și cea mai studiată. Stelele vizibile cu ochiul liber aparțin toate galaxiei Calea Lactee , o imensă mulțime de stele care conține și sistemul nostru solar (soarele și cele 9 planete - unsure.gif mai e Pluton planetă?).

Cam 5,000 de stele se pot vedea cu ochiul liber , dar nu se pot vedea toate în orice moment sau din orice loc . Cu un telescop mic, sute de mii de stele pot fi văzute. Cele mai mari telescoape dezvăluie privirii milioane de galaxii, care pot conține peste 200 bilioane (200 000 de milioane) de stele. Astronomii zilelor noastre cred că există peste 1022 stele în univers. Cele mai mari stele, plasate în locul Soarelui, ar conține Pământul, Marte, Jupiter, și Saturn. Cele mai mici stele albe pitice sunt cam de dimensiunile Pământului, iar stelele cu neutroni au chiar mai puțin de 20km diametru.

Toate stelele sunt compuse din gaz la temperaturi înalte, strălucitor. Straturile exterioare ale unor stele sunt practic atât de goale încât acestea sunt descrise de specialiști ca niște goluri de culoare roșu aprins. Alte stele sunt atât de dense încât o linguriță din materia ce compune stratul exterior ar cântări câteva tone. Stelele sunt făcute în primul rând din hidrogen și, într-o mai mică măsură, heliu .Chiar și cel mai abundent element chimic dintre celelalte care se mai pot găsi în compoziția stelelor —oxigen, carbon, neon, și azot—este în general găsit în cantități foarte reduse...

Soarele, cea mai apropiată stea de noi, se află cam la 150 milioane km distanță de Pământ. Pare diferit de celelalte stele vizibile pe cerul nopții deoarece este de 250 000 de ori mai aproape de Pământ decât următoarea cea mai apropiată stea. Următoarea cea mai apropiată stea este Proxima Centauri și se află la peste 30 milioane de milioane km distanță de noi.

În timp ce lumina ajunge de la Soare la noi cam în 8 minute, stelele cele mai depărtate sunt atât de departe încât lumina lor ajunge pe Pământ în câteva mii de milioane de ani.


LE: completare de la un alt iubitor de stele: -> diametrul galaxiei noastre are 100.000 de ani-lumină, și toare stelele care sunt vizibile pe cer aparțin acesteia. Obiectele care sunt la distanțe de milioane de ani-lumină sunt deja galaxii, și nu sunt vizibile cu ochiul liber.


Culoarea stelelor variază de la roșu închis, trecând prin toate nuanțele intermediare de portocaliu și galben până la un foarte intens alb-abăstrui —depinzând direct de temperatura lor. Cele mai reci stele sunt roșii și cele mai fierbinți sunt albastre. Cele mai multe stele luminează prin câteva tipuri diferite de fusiune termo - nucleară, un proces în care nucleii atomilor se combină pentru a forma un element mai greu și eliberează energie . Unul dintre cele mai cunoscute exemple de procese fusiune termo-nucleară are loc in stele când 4 atomi de hidrogen se transformă într-un atom de heliu, eliberând energie sub formă de lumină și căldură .

În anii 1990 astronomii au descoperit planeteorbitând în jurul unor stele din afara sistemului nostru solar .Astfel de planete din afara sistemului nostru solar sunt dificil de detectat, deoarece sunt cu mult mai mici decât sunt stelele. Oricum, astronomii au localizat aceste planete măsurând schimbarea directiei de miscare a unei stele datorită unei ușoare împingeri de tip gravitational care este exercitată asupra stelei de către planetă. Cu toate acestea oamneii de stiinta pot doar sa speculezeasupra numarului de planete similare Pamântului , cu continente și oceane, există în univers. Ei cred că multe stele au sistem planetar.


User's Signature

O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea Ɵi soarele-i fereasta/La temniƣa vieƣii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pùnă ce pier...

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

vesperala
post Feb 6 2009, 05:21 PM
Post #2


Miradoniz
Group Icon
**********

Group: *vesperala*
Posts: 37,139
Joined: 30-December 07
From: În castel de treci prin colonade...
Member No.: 1Caracteristici ale stelelor:

Astronomii află despre proprietățile fizice și chimice ale ale unei stele studiind energia emisă de aceasta. Pot observa atmosfera sau straturile exterioare gazoase ale stelei. Multe dintre proprietățile interiorului se deduc analizând atmosfera stelei, mărimea ei și energia emisă de stea. Proprietățile care sunt cel mai mult căutate despre de interiorul stelei și structura ei sunt masa și compoziția chimică. Astronomii observă mișcarea stelelor pentru a afla mai multe despre o anume stea și despre formarea galaxiilor.

Atmosfera stelară

Singura parte vizibilă a stelei este zona gazoasă exterioară, numită atmosferă. Atmosfera soarelui are aproape 320 km grosime, în timp ce diametrul lui este 1 392 000 km . Chiar dacă atmosfera e relativ mică în comparație cu dimensiunea stelei, astronomii află multe lucruri despre structura stelei studiind atmosfera..

Lumina emisă de o stea are câteva proprietăți utile astronomilor, deci de mare interes... "Magnitudinea" este cea cu care astronomii măsoară strălucirea stelei . "Luminozitatea" este cantitatea totală de lumină emisă de către stea. Astronomii analizează lumina stelei pentru a stabili tipul de spectru al stelei, cel care furnizează indicii despre temperatura și compoziția chimică a stelei .

Magnitudinea

Astronomii au clasificat mai întâi stelele de pe cer în funcție de magnitudinea aparentă, sau strălucirea relativă. Au grupat stelele vizibile cu ochiul liber în 6 clase, sau magnitudini, fiecare corespunzând unui factor de aproape 2,5 în strălucire. Cele mai strălucitoare stele sunt clasificate ca având magnitudinea 1,stelele de magnitudine 2 sunt de aproape 2,5 ori mai puțin strălucitoare, în timp ce stelele abia vizibile cu ochiul liber într-o noapte senină sunt de magnitudine 6. Cele mai firave stele observabile cu telescopul spațial Hubble sunt chiar mai mici decât a 28a magnitudine.

Astronomii fac distincție între magnitudinea aparentă și cea absolută. Magnitudinea aparentă este strălucirea unei stele văzută de pe pământ, magnitudinea absolută este adevărata ei strălucirevăzută de la o distanță fixă , stabilită, în raport cu steaua . Deosebirea între cele două tipuri de magnitudine ajută astronomii să facă distincție între stelele care par strălucitoare doar pentru că sunt destul de aproape de Pământ și stelele care par strălucitoare datorită sunt foarte strălucitoare, cu lumină puternică. De exemplu, Sirius, care se află la doar 8,6 ani-lumină distanță , are cea mai mare magnitudine aparentă în raport cu toate celelalte stele observabile noaptea. (Un an-lumină este distanța parcursă de lumină într-un an, 9,5 de mii de miliarde km) Alte stele par mai puțin luminoase deoarece se află mult mai departe, chiar dacă în realitate ele sunt de fapt mai strălucitoare decât este Sirius. Astfel de stele au o magnitudine absolută mai mare. Magnitudinea absolută depinde strâns de condițiile fizice ale stelei.


User's Signature

O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea Ɵi soarele-i fereasta/La temniƣa vieƣii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pùnă ce pier...

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

vesperala
post Feb 9 2009, 03:51 PM
Post #3


Miradoniz
Group Icon
**********

Group: *vesperala*
Posts: 37,139
Joined: 30-December 07
From: În castel de treci prin colonade...
Member No.: 1Luminozitatea

Luminozitatea unei stele se referă la strălucirea sa intrinsecă, sau la cantitatea de energie emisă pe secundă. Pentru cele mai multe stele, această energie este generată de reacții termonucleare care se petrec adânc, în interiorul stelei. Luminozitatea depinde de stadiul în care steaua se află în evoluția ei , deci este importantă pentru astro-fizicienii care studiază evoluția stelelor. Stelele emit energia sub formă de radiații electromagnetice, care includ radiația ultavioletă, lumină vizibilă, infraroșu, și unde radio. Deoarece atmosfera Pământului blochează radiația ultravioletă emisă de stele, calculul exact al luminozității devine dificil pentru astrofizicieni . Pentru ca ei să determine luminozitatea unei stele, trebuie să estimeze cantitatea de radiație ultravioletă neobservabilă sau să o măsoare direct din nevele spațiale care orbitează deasupra atmosferei Pământului . Deși calculul luminozității e făcut parțial prin observații și parțial teoretic , valorile au fost stabilite pentru un număr mare de stele. Luminozitatea stelelor are variații mari. Există și stele de 500 000 de ori mai strălucitoare.


User's Signature

O raclă mare-i lumea. Stelele-s cuie/Bătute-n ea Ɵi soarele-i fereasta/La temniƣa vieƣii
Mihai Eminescu

Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor, pùnă ce pier...

Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Asimetric
post Jan 23 2015, 09:33 AM
Post #4


StarGazer
Group Icon
******

Group: Admin
Posts: 7,286
Joined: 20-April 08
From: Uncanny valley
Member No.: 161CITEAZA(vesperala @ Feb 2 2009, 05:06 PM) *

LE: completare de la un alt iubitor de stele: -> diametrul galaxiei noastre are 100.000 de ani-lumină, și toare stelele care sunt vizibile pe cer aparțin acesteia. Obiectele care sunt la distanțe de milioane de ani-lumină sunt deja galaxii, și nu sunt vizibile cu ochiul liber.În anii 1990 astronomii au descoperit planeteorbitând în jurul unor stele din afara sistemului nostru solar .Astfel de planete din afara sistemului nostru solar sunt dificil de detectat, deoarece sunt cu mult mai mici decât sunt stelele. Oricum, astronomii au localizat aceste planete măsurând schimbarea directiei de miscare a unei stele datorită unei ușoare împingeri de tip gravitational care este exercitată asupra stelei de către planetă. Cu toate acestea oamneii de stiinta pot doar sa speculezeasupra numarului de planete similare Pamântului , cu continente și oceane, există în univers. Ei cred că multe stele au sistem planetar.


Luminozitatea unei galaxii nu este egala cu suma luminozitatilor stelelor din acea galaxie? Din cate stiu. Andromeda este vizibila cu ochiul liber.

O alta metoda de detectare a prezentei planetelor este masurarea diferentei de luminozitate a unei stele de-a lungul timpului. Daca exista o diferenta la intervale regulate, acesta este semnul prezentei unei planete. Aceasta diferenta de luminozitate a stelei (care, in general, este infima) este folosita si pentru a calcula distanta dintre planeta si steaua sa.
Go to the top of the page
PM
+ Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 RSS Lo-Fi Version Time is now: 18th July 2019 - 11:09 AM
Arta si savoare www.iconcert.ro
 Vesperala Forum